Serowe spaghetti

Serowe spaghetti

  • 00:25
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
    • 4 łyżki sera parmigiano reggiano
    • 100 g sera french brie
    • 50 g sera gorgonzola
    • 150 g ementalera do smarowania
    • 150 ml mleka
    • 3 łyżki masła
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka świeżych listków oregano
    • 4 ząbki czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ser brie pokrój w kostkę, a parmigiano zetrzyj na tarce. Pietruszkę umyj, osusz i drobno posiekaj. W rondelku zagotuj mleko, dodaj ser brie, parmigiano, ementaler i masło. Zmniejsz ogień (powinien być mały gdyż inaczej sery i mleko mogą się zważyć). Ciągle mieszając, gotuj wszystko na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU aż sery się rozpuszczą. Po chwili wbij żółtko i najlepiej za pomocą trzepaczki (łyżka też może być) wszystko dokładnie wymieszaj (jeśli uznasz, że sos jest za gęsty, dodaj do niego więcej mleka). Dodaj przyprawy i świeże oregano. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do sosu. Wymieszaj i chwilę gotuj na minimalnym ogniu. Pod koniec dodaj pokruszony ser gorgonzola i jeszcze chwilkę gotuj.

Ugotuj makaron spaghetti według przepisu na opakowaniu. Wymieszaj z sosem, przełóż na talerze i od razu podawaj.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze