Serowiec

Serowiec

  • 01:40
  • 8 porcji
  • 415 kcal
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg białego sera (twarogu)
    • 150 g masła
    • 300 g drobnego cukru
    • 2 op. cukru z prawdziwą wanilią (nie wanilina)
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 6 łyżek mąki krupczatki
    • 8 żółtek
    • 4 białka
    • 1 laska wanilii
    • garść dowolnych bakalii
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Laskę wanilii rozcinamy, wyjmujemy nasiona, które ucieramy z niewielką ilością drobnego cukru.

2

Ser ubijamy mikserem wraz z utartym cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią i cukrem drobnym.

3

Masło ucieramy z 8 żółtkami, dodając stopniowo ser. 

4

Do gładkiej masy dodajemy pianę ubitą z 4 białek oraz mąkę ziemniaczaną i krupczatkę, delikatnie wyrabiamy. Dodajemy garść bakalii (rodzynek, skórki pomarańczowej, migdałów).

5

Masę nakładamy do formy nasmarowanej masłem oraz wysypanej mąką i pieczemy w piecu przez godzinę (160–170°C). Sernik wystygnąć musi w formie, kroimy na drugi dzień. Przed podaniem można polać czekoladą.


Komentarze

Podobne przepisy