Serowo-gruszkowe sakiewki w asyście żurawiny i rukoli

Serowo-gruszkowe sakiewki w asyście żurawiny i rukoli

  • 00:40
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Sakiewki:

    • 1 op. ciasta francuskiego
    • 3 średnie lub duże twarde gruszki
    • 2 kopiaste łyżki cukru
    • kawałek świeżego imbiru
    • 1/2 łyżeczki oregano otartego
    • 1/2 filiżanki jasnego piwa
    • 6 łyżeczek serka śmietankowego Giorno
    • 12 plasterków sera French Brie
    • 4 plastry sera Cheddar
    • mały kawałek sera Fruity Grana Padano
    • mąka poznańska do podsypania

    Sałatka z rukoli:

    • 1 rukola
    • oliwa z oliwek
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1/2 łyżeczki miodu
    • 1/2 łyżeczki musztardy stołowej
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sos żurawinowy:

    • 200 g żurawiny do mięs i serów (niskosłodzonej)
    • 1 filiżanka soku pomarańczowego 100%
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w podłużne plastry. Na patelni skarmelizuj cukier, dolej piwo, dodaj imbir i oregano. Wrzuć gruszki i obsmaż je przez ok. 10 minut.  

Posypując stolnicę mąką, delikatnie rozwałkuj ciasto francuskie. Podziel je na 12 części. Na każdej części ułóż po 2 plasterki gruszki, 1/2 łyżeczki serka śmietankowego i po kawałku serów brie i cheddar. Sakiewki zwiń. Każdą posyp drobno startym serem Grana Padano. Sakiewki ułóż na blasze, wykorzystując papier, w jaki zawinięte było ciasto francuskie. Piecz je ok. 13 min w temp. 200º.  

Rukolę na sałatkę dokładnie umyj i osusz. Polej ją sosem powstałym ze zmieszania pozostałych składników sałatkowych. W rondelku rozgrzej sok pomarańczowy, dodaj żurawinę i chwilę razem gotuj. 

Na talerzu ułóż rukolę, polej ją sosem miodowo-musztardowym. Obok ułóż 3 gorące, złote sakiewki i polej sosem z żurawiny. Smacznego!


Komentarze