Sezamowy makaron z czarnego ryżu z chili i czosnkiem

Sezamowy makaron z czarnego ryżu z chili i czosnkiem

  • 00:20
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g makaronu z czarnego ryżu (opcjonalnie można zastąpić makaronem z tuszem z kałamarnicy lub domowym makaronem z dodatkiem czarnego barwnika)
    • 50 ml oleju sezamowego
    • 4 łyżki sezamu
    • 2 papryczki chili
    • 3 ząbki czosnku
    • sól
    • pieprz
    • natka pietruszki do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Czarny jak noc, śliski jak dżdżownice i (no może nie aż tak) piekielnie pikantny makaron z chilli - czy może być lepszy pomysł na halloweenowe danie? Uwaga! Ze względu na zawartość czosnku, wampirom radzimy omijać z daleka!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Makaron gotujemy al dente. Przelewamy zimną wodą i odstawiamy na chwilę. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, dodajemy posiekane chili i czosnek oraz sezam. Całość prażymy, aż czosnek nabierze złocistego koloru. Zmniejszamy ogień, dodajemy makaron, mieszamy, aż makaron obtoczy się w oleju. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i zdejmujemy z ognia. Porcje makaronu przekładamy do miseczek i dekorujemy natką pietruszki.

Można podawać na ciepło i na zimno.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze