
Shish kebab
- 01:00
- 1 porcja
- Bardzo prosty
Składniki
- 50 dag wołowiny lub baraniny
- 1 jajko
- 2 cebule
- czerwona papryka
- łyżeczka przyprawy kebab-gyros
- 4-5 łyżeczek oleju
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 1 łyżka szczypiorku
- czarny pieprz mielony
- sól
- przyprawa tzatziki
- Sposób przygotowania
- Produkty
Cebule obieramy i drobno siekamy. Mięso oczyszczamy z błon, myjemy, osuszamy i dwukrotnie mielimy. Dodajemy jajko, cebule, sól, przyprawę kebab-gyros, pieprz i wyrabiamy na gładką masę. Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, a miąższ kroimy w drobną kostkę.
Jogurt mieszamy ze szczypiorkiem, papryką i przyprawą tzatziki. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Z mięsa formujemy podłużne kotleciki i smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy z pieczywem typu pita lub ryżem i sosem jogurtowym.