Shish kebab

Shish kebab

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 50 dag wołowiny lub baraniny
    • 1 jajko
    • 2 cebule
    • czerwona papryka
    • łyżeczka przyprawy kebab-gyros
    • 4-5 łyżeczek oleju
    • 1 szkl. jogurtu naturalnego
    • 1 łyżka szczypiorku
    • czarny pieprz mielony
    • sól
    • przyprawa tzatziki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cebule obieramy i drobno siekamy. Mięso oczyszczamy z błon, myjemy, osuszamy i dwukrotnie mielimy. Dodajemy jajko, cebule, sól, przyprawę kebab-gyros, pieprz i wyrabiamy na gładką masę. Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, a miąższ kroimy w drobną kostkę.

Jogurt mieszamy ze szczypiorkiem, papryką i przyprawą tzatziki. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Z mięsa formujemy podłużne kotleciki i smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy z pieczywem typu pita lub ryżem i sosem jogurtowym.


Komentarze