Sierpik z faszerowanymi pomidorkami i świeżą bazylią

Sierpik z faszerowanymi pomidorkami i świeżą bazylią

  • 01:00
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​1 sierpik sprawiony
    • 40 g sera feta
    • 30 g masła
    • 6 pomidorków śliwkowych
    • 1/2 pęczka koperku
    • 3 gałązki pietruszki
    • kilka listków świeżej bazylii
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 cytryny
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ostrym nożem oskrob sierpika i umyj w zimnej wodzie. Umytą rybę osusz ręcznikiem papierowym i oprósz solą i pieprzem. Nastaw piekarnik na 200°C. Masło wymieszaj z posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Takim ziołowym masełkiem posmaruj skórę sierpika. Nadmiar masła włóż do środka ryby. Posmarowaną rybę ułóż na papierze do pieczenia. Pokrój cytrynę na kawałki i rozłóż wokół ryby. Papier do pieczenia zawiń w szczelną kieszonkę. Włóż zawiniętą rybę do rozgrzanego piekarnika na 45 minut.

Pomidorki umyj, zetnij czapeczki u nasady i wytnij pestki. Fetę pokrój w drobną kostkę i wypełnij nią pomidorki. Ułóż je następnie w naczyniu żaroodpornym i skrop oliwą.

Na 10 min przed końcem pieczenia otwórz papierową kieszonkę, odsłaniając rybę. Równocześnie wstaw do piekarnika przygotowane pomidorki. Po 10 minutach wyciągnij gotową rybę i pomidorki z piekarnika. Przełóż całość na talerz i dodaj świeże listki bazylii.

 


Komentarze