Sierpik z pieczonymi warzywami

Sierpik z pieczonymi warzywami

  • 01:00
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 sierpik sprawiony
    • 2 duże ziemniaki
    • 1/2 papryki
    • 5–6 różyczek brokuła
    • 60 ml oliwy z oliwek
    • 2 łyżki przyprawy do ryb
    • przyprawy: sól, pieprz do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Zagotuj w garnku wodę z solą. Dokładnie umyj ziemniaki i razem ze skórką włóż do gotującej się wody. Gotuj przez 10–15 minut. Odcedź i wystudź. Podobnie postąp z brokułem, skracając czas gotowania do 2–3 minut.

Ostrym nożem oskrob sierpika i umyj w zimnej wodzie. Umytą rybę osusz ręcznikiem papierowym i oprósz solą i pieprzem. Nastaw piekarnik na 200°C. Przyprawę do ryb wymieszaj z 40 ml oliwy. Powstałą emulsją wysmaruj rybę na zewnątrz i w środku. Przygotowaną rybę ułóż na papierze do pieczenia i zawiń w szczelną kieszonkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut.

Po włożeniu ryby do piekarnika umyj i pokrój na kawałki paprykę. Ugotowane ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Ułóż plastry ziemniaków i kawałki papryki w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i oprósz solą. Włóż warzywa do piekarnika na 15 minut przed końcem pieczenia ryby.

Na 10 min przed końcem pieczenia otwórz papierową kieszonkę, odsłaniając rybę. Po zakończeniu pieczenia przełóż rybę i warzywa na talerz.


Komentarze