Sierpik z ryżem i kwaśną sałatką

Sierpik z ryżem i kwaśną sałatką

  • 01:00
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 sierpik sprawiony
    • 100 g ryżu
    • 1 zielony ogórek
    • 1/2 papryki czerwonej
    • 1 cytryna
    • sok z 1 cytryny + 2 łyżki
    • 1 łyżka prażonych ziaren czarnego sezamu
    • 50 ml oliwy z oliwek + 2 łyżki
    • 1/2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • przyprawy: sól, pieprz do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ostrym nożem oskrob sierpika i umyj w zimnej wodzie. Umytą rybę osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w grube dzwonka (maksymalnie trzy). Nastaw piekarnik na 200°C. Oprósz kawałki ryby solą i pieprzem. Przygotowaną rybę ułóż na papierze do pieczenia i polej oliwą. Pokrój cytrynę w plastry i obłóż nimi kawałki ryby. Zawiń papier w szczelną kieszonkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut.

Ugotuj ryż na sypko, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Sok z jednej cytryny wymieszaj z cukrem i sosem sojowym. Powstałą miksturą dopraw ugotowany ryż.

Ogórka umyj, obierz i pokrój w bardzo cienkie plastry. Paprykę umyj i pokrój w bardzo cienkie słupki. Wymieszaj 2 łyżki soku z cytryny z 2 łyżkami oliwy. Warzywa polej dressingiem PORADA KONTEKSTOWA - DRESSING i posyp ziarnami sezamu.

Na 10 min przed końcem pieczenia otwórz papierową kieszonkę, odsłaniając rybę. Upieczoną rybę wyciągnij od razu z piekarnika, żeby nie wyschła. Na talerzach ułóż porcję ryżu, ryby i sałatki.


Komentarze