Skoki z królika pieczone z warzywami w aksamitnym sosie szałwiowym

Skoki z królika pieczone z warzywami w aksamitnym sosie szałwiowym

  • 01:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​2 udka z królika (ok. 500 g)
    • 60 g marchewki
    • 40 g selera
    • 50 g pora
    • 100 g cebuli
    • 1 ząbek czosnku
    • 100 ml wina białego wytrawnego
    • 0,5 l bulionu warzywnego
    • 20 g mąki
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • śmietanka 30%
    • 8 pomidorków koktajlowych
    • 40 g masła
    • 30 g musztardy Dijon
    • 4 gałązki szałwii świeżej
    • 2 liście laurowe
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Udka z królika umyj i wytrzyj w ręcznik kuchenny. Przypraw solą i  świeżo mielonym pieprzem. Następnie posmaruj musztardą. Patelnię rozgrzej, wlej oliwę. Udka z królika obtocz w mące pszennej, dzięki temu mięso zachowa swoją soczystość, a sos odpowiednio zgęstnieje podczas duszenia PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE. Mięso zrumień z każdej strony.

W tym czasie warzywa obierz i dokładnie umyj. Por zielony przetnij wzdłuż i wymyj dokładnie piasek z pomiędzy łodyg. Cebulę pokrój drobno, a czosnek zmiażdż i posiekaj. Warzywa korzeniowe pokrój w podobnej wielkości kawałki.

Jak tylko mięso się zrumieni, przełóż je do rondelka i duś. Na patelnię włóż warzywa wraz z liściem laurowym i 2 gałązkami szałwii – podsmaż lekko, następnie przełóż do udek. Wlej na mięso wino, przypraw jeszcze lekko solą i dolej bulion warzywny. Przykryj rondel pokrywką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170° na 1,5 godziny.

Gdy udka staną się bardzo miękkie, wyjmij je na półmisek. Sos z warzywami zapraw śmietanką i dopraw ewentualnie solą i pieprzem. Pomidorki koktajlowe przekrój na ćwiartki. Na patelni rozpuść masło i włóż pomidorki, poszarp listki szałwii i dodaj do smażenia. Przypraw lekko solą i pieprzem. Na półmisek wylej sos z warzywami, połóż dekoracyjnie udka z królika i całość dekoruj aromatycznymi pomidorkami z szałwią.


Komentarze