Skordaliá - grecki sos czosnkowy i sos cumberland

Skordaliá - grecki sos czosnkowy i sos cumberland

  • 00:30
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Skordalia - grecki sos czosnkowy

    • 5-6 ząbków czosnku
    • 2-3 łyżeczki octu winnego
    • 5 kromek czerstwego pszennego chleba
    • 150 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
    • sól

    Sos cumberland (do zimnych mięs i pasztetów)

    • 1 pomarańcza
    • 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
    • 2 łyżki świeżo startego chrzanu
    • 4 łyżki galaretki z czerwonych porzeczek lub żurawiny
    • 1 łyżeczka musztardy z Dijon
    • sok z połowy cytryny
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Sos skordaliá przygotowujemy następująco: czosnek obieramy.

2

Zalewamy octem i odstawiamy na kilka godzin, zgniatamy i przekładamy do miski (razem z octem, w którym się moczył).

3

Z kromek odcinamy skórki.

4

Moczymy w wodzie, dokładnie odciskamy, dokładamy do miski, solimy.

5

Dokładnie mieszamy, wlewamy stopniowo oliwę, na początku po kropli, potem coraz większym strumieniem, cały czas mieszając (można to również zrobić w mikserze). Gdy gotowy sos jest zbyt gęsty, rozcieńczamy go nieco wodą. Ośródkę chleba możemy zastąpić ugotowanymi w mundurkach, zmielonymi ziemniakami, można też chleb lub ziemniaki mieszać po połowie ze sparzonymi i obranymi ze skórki migdałami lub obranymi ze skórki orzechami włoskimi. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i zimnymi mięsami.

6

Sos cumberland przygotowujemy następująco: dokładnie wyszorowaną pomarańczę obieramy ze skórki (bez białych części).

7

Skórkę kroimy w paseczki.

8

Zalewamy ją w rondelku czerwonym winem, gotujemy 2 min.

9

Do miski wyciskamy sok z obranej pomarańczy i połowy cytryny.

10

Dodajemy galaretkę z czerwonych porzeczek, chrzan, musztardę i zblanszowane PORADA KONTEKSTOWA - BLANSZOWANIE skórki, mieszamy, solimy do smaku, odstawiamy do lodówki na 2 dni, by sos się przegryzł, podajemy do zimnych mięs i pasztetów.


Komentarze