Skrzacik z piernika i marcepanu

Skrzacik z piernika i marcepanu

  • 02:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 szklanka mąki
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżka miodu
    • 1 jajko
    • ½ łyżki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka przyprawy do pierników

    Masa marcepanowa:

    • 125 ml wody
    • 60 g tłuszczu (oleju, masła lub margaryny)
    • 125 g mąki pszennej
    • ½ kg cukru pudru
    • kropelka olejku migdałowego

    Dekoracja:

    • opakowanie polewy czekoladowej mlecznej
    • kolorowe lentilki
    • mazaki cukrowe
    • gotowe opakowanie lukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj masę marcepanową: wodę zagotuj z tłuszczem. Do gotującej się wody dodaj mąkę i mieszaj przez kilka minut. Gdy masa zacznie odchodzić od łyżki i brzegów garnka, wyjmij ją i rozłóż do wystygnięcia. Następnie dodaj cukier puder, olejek i wyrabiaj ciasto w rękach (jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dosyp więcej cukru pudru).

Przygotuj ciasto: miód z cukrem podgrzej, aby się roztopił, dodaj łyżkę wody i zagotuj (3 min). Gdy miód przestygnie, dodaj przyprawę korzenną, sodę i roztrzepane jajo. Mieszaj wszystko, stopniowo dodając mąkę. Ciasto dokładnie wyrób rękami i schowaj do lodówki na 30 min.

Następnie kształtuj w dłoniach kulki ciasta o średnicy denka papilotków do pieczenia. Włóż kulki do papilotków i piecz przez ok. 20 min w temp. 180°. Wyjmij babeczki i polej je polewą czekoladową (zaczekaj aż polewa zastygnie).

Z przygotowanej wcześniej masy marcepanowej ulep kulki, lekko spłaszcz i nasadź na babeczki - to będą głowy skrzacików.

Z masy marcepanowej ulep też czapeczkę. Najpierw zrób kulkę, z kulki zrób grubszy wałeczek, na końcu wałeczka uformuj kuleczkę - pomponik. Nie odrywając masy marcepanowej, uformuj pomponik z jednego kawałka masy, a następnie przy pomocy lukru przyklej do skrzacika. Na czapce skrzacika narysuj paski mazakami cukrowymi.

Na koniec przy pomocy lukru przymocuj skrzacikom noski z lentilek i oczka z draży czekoladowych. Mazakami cukrowymi narysuj buźkę.

Z podanej ilości składników przygotujesz ok. 3 - 4 skrzacików.


Komentarze