Skrzydełka faszerowane mięsem i pieczarkami

Skrzydełka faszerowane mięsem i pieczarkami

  • 01:40
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg skrzydełek kurzych
    • 0,5 kg mięsa mielonego
    • 20 dag pieczarek
    • cebula
    • pieprz
    • sól
    • słodka i ostra papryka w proszku
    • kilka łyżek miodu
    • jajko
    • bułka tarta
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Na początku należy usunąć kość ze skrzydełek. Końcowa lotka zostaje. Kość do łokcia usuwamy. Należy przeciąć skórę i część mięśnia, a potem wywracając mięso na lewą stronę delikatnie wykrajać kość. Tak przygotowane skrzydełka faszerujemy.

Farsz: cebulę i pieczarki drobno posiekać, przyprawić solą, pieprzem, ewentualnie dodać pietruszkę. Zmieszać z jajkiem, mięsem mielonym. Dodać trochę bułki tartej, jeśli jest zbyt mokre. Faszerować skrzydełka.

Na lekko natłuszczonej blasze poukładać skrzydełka. Posypać papryką w proszku, może być przyprawa do pieczonego kurczaka. Piec w piekarniku około 40 min, ewentualnie dłużej. Temperatura 180–200 stopni.


Komentarze