Skrzydełka z kurczaka w syropie klonowym

Skrzydełka z kurczaka w syropie klonowym

  • 00:50
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g skrzydełek
    • 50 ml syropu klonowego
    • 2 cytryny
    • natka pietruszki
    • sos sojowy
    • czosnek
    • 1/2 papryczki pepperoni
    • 40 g masła
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Odetnij lotki od pozostałych części skrzydełek.

Przygotuj marynatę: w misce wymieszaj syrop klonowy z oliwą. Dodaj posiekany czosnek, posiekaną papryczkę pepperoni oraz drobno posiekany plasterek z wyparzonej cytryny. Wciśnij do marynaty sok z 1/2 cytryny i wymieszaj wszystko.

Włóż skrzydełka do marynaty i wymieszaj z przyprawami. Odstaw do lodówki na ok. 12 godz., tak aby mięso przeszło smakiem marynaty.

Skrzydełka połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masło pokrój na małe kawałki i rozłóż na mięsie. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 160°. Wstaw kurczaka do pieczenia na ok. 45 min. W trakcie pieczenia podlewaj skrzydełka powstałym sosem, aby uzyskać karmelową glazurę.

Cytrynę pokrój na plasterki i rozłóż na półmisku. Na cytrynie poukładaj dekoracyjnie skrzydełka z kurczaka i polej jeszcze kilkoma kroplami syropu klonowego.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze