Skrzydełka z syropem klonowym i sałatką z warzyw

Skrzydełka z syropem klonowym i sałatką z warzyw

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g skrzydełek kurczaka
    • 50 ml syropu klonowego
    • 1 cytryna
    • 1/4 papryczka pepperoni
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 1 ogórek zielony
    • 1 pomidor
    • 1 papryka żółta
    • 1 cebula czerwona
    • 2 gałązki mięty
    • kilka listków rukoli
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • sól, pieprz czarny, sos sojowy jasny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Skrzydełka przemyj zimną wodą i odsącz w ręczniku kuchennym. Odetnij końcówki skrzydełek. Przygotuj marynatę. Do miski wlej syrop klonowy, wyciśnij sok z ćwiartki cytryny. Wlej sos sojowy i przypraw marynatę pieprzem. Pokrój drobno papryczkę i ząbek czosnku. Wymieszaj wraz z pozostałymi składnikami marynaty. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i do tak przygotowanej marynaty włóż skrzydełka. Wstaw do lodówki na 8-12 godzin.

Przygotuj grilla. Skrzydełka wyjmij z marynaty i lekko odsącz. Marynatę zachowaj. Grilluj skrzydełka z każdej strony, aż się zrumienią. Przełóż kurczaka na arkusz foli aluminiowej i posmaruj jeszcze pozostałą marynatą. Szczelnie zamknij. Przełóż ponownie skrzydełka na grilla i dopiecz przez kolejne 20 minut.

Umyj warzywa. Obierz cebulę i ogórka. Wszystkie warzywa sałatki pokrój w podobnej wielkości kostkę. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wyciśnij sok z połowy cytryny i wlej oliwę. Sałatkę wymieszaj. Na koniec dodaj poszarpane listki natki pietruszki. Przełóż sałatkę na półmisek i dekoruj listkami rukoli. Wyjmij skrzydełka z folii i ułóż dookoła kolorowej sałatki. Od razu podawaj.


Komentarze