Śledź solony dalekomorski z ziemniakami w mundurkach

Śledź solony dalekomorski z ziemniakami w mundurkach

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Składniki:

    • 2 sztuki śledzia dalekomorskiego
    • 0,5 l mleka 3,2%
    • 150 g cebuli
    • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
    • 50 g majonezu
    • 1 ząbek czosnku
    • ½ jabłka zielonego
    • 10 gałązek szczypiorku
    • 2-3 gałązki natki pietruszki
    • sok z ½ cytryny
    • 8 ziemniaków do gotowania
    • szczypiorek do dekoracji
    • ½ łyżeczki kminku
    • pieprz czarny
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Śledzie umyj pod wodą i wytrzyj do sucha kuchennym ręcznikiem. Przełóż do naczynia, które jest wystarczająco szerokie, aby cała ryba swobodnie leżała. Zalej mlekiem śledzie i przykryj naczynie folią. Odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Od czasu do czasu przewracaj śledzie w mleku.

2

Wyjmij śledzie z zalewy, odsącz na kuchennym ręczniku i ułóż na desce. Ostrym nożem kuchennym natnij podbrzusze od strony ogona. Wyjmij nożem mlecz. Odłóż do miseczki. Będzie potrzebny do sosu. Oczyść jeszcze wnętrze z wątróbki oraz pozostałych jelit. Umyj wnętrze pod bieżącą wodą.

3

Nożem natnij mięso od strony głowy na grzbiecie i wodząc nożem po kręgosłupie, poprowadź go do części ogonowej. Teraz możesz powoli, z wyczuciem odrywać płat mięsa od ości brzusznych. Odetnij cały filet. Rozłóż płat mięsa i wyjmij ewentualne ości. Oczyść jeszcze mięso z ciemnoczerwonego tłuszczu. Drugi płat mięsa odetnij podobnie, przesuwając nożem po kręgosłupie i obszarpując delikatnie ości brzuszne.

4

Płaty mięsa przełóż ponownie na deskę. Natnij lekko mięso pod skórą (nie przetnij skóry), tak abyś mógł pewnie złapać kawałek. Przewróć płat śledzia skórą do góry. Złap za przycięty kawałek i delikatnie ciągnij za skórę. Przytrzymuj nożem mięso, aby równo odchodziło od skóry.

5

Filety śledziowe pokrój na paski po ok. 1 cm. Warto kroić paski pod kątem, wtedy końcowa, mniejsza część od ogona będzie podobnej wielkości. Przełóż kawałki śledzia do porcelanowej miseczki.

6

Obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w piórka, a czosnek posiekaj. Pokrojoną cebulę warto lekko rozgnieść w dłoni, aby szybciej oddała swój smak do ryby. Obsyp teraz kawałki śledzia cebulą i odstaw miskę.

7

Rozetrzyj mlecz widelcem, dość drobno. Dodaj kwaśną śmietanę, majonez, tarty czosnek, szczypior i natkę. Obierz jabłko ze skóry i usuń gniazda nasienne. Przypraw świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zetrzyj jabłko na tarce na grubych oczkach. Dodaj do sosu. Wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku sokiem z cytryny.

8

Sos wymieszaj ze śledziem. Gotowe śledzie odłóż do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie umyj dokładnie ziemniaki i wstaw do gotowania. Do rondla włóż ziemniaki i zalej wodą. Wsyp sól i ½ łyżeczki kminku. Gotuj do miękkości. Ziemniaki wyjmij na talerz, natnij nożem na krzyż i wyciśnij miąższ. Posyp szczypiorkiem. Nałóż porcję śledzia obok ziemniaków.


Komentarze