Śledź solony dalekomorski z ziemniakami w mundurkach

Śledź solony dalekomorski z ziemniakami w mundurkach

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Składniki:

    • 2 sztuki śledzia dalekomorskiego
    • 0,5 l mleka 3,2%
    • 150 g cebuli
    • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
    • 50 g majonezu
    • 1 ząbek czosnku
    • ½ jabłka zielonego
    • 10 gałązek szczypiorku
    • 2-3 gałązki natki pietruszki
    • sok z ½ cytryny
    • 8 ziemniaków do gotowania
    • szczypiorek do dekoracji
    • ½ łyżeczki kminku
    • pieprz czarny
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ

Śledzie umyj pod wodą i wytrzyj do sucha kuchennym ręcznikiem. Przełóż do naczynia, które jest wystarczająco szerokie, aby cała ryba swobodnie leżała.

Zalej mlekiem śledzie i przykryj naczynie folią. Odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Od czasu do czasu przewracaj śledzie w mleku.

Wyjmij śledzie z zalewy, odsącz na kuchennym ręczniku i ułóż na desce. Ostrym nożem kuchennym natnij podbrzusze od strony ogona. Wyjmij nożem mlecz. Odłóż do miseczki. Będzie potrzebny do sosu.  Oczyść jeszcze wnętrze z wątróbki oraz pozostałych jelit. Umyj wnętrze pod bieżącą wodą.

Nożem natnij mięso od strony głowy na grzbiecie i wodząc nożem po kręgosłupie, poprowadź go do części ogonowej. Teraz możesz powoli, z wyczuciem odrywać płat mięsa od ości brzusznych. Odetnij cały filet. Rozłóż płat mięsa i wyjmij ewentualne ości. Oczyść jeszcze mięso z ciemnoczerwonego tłuszczu. Drugi płat mięsa odetnij podobnie, przesuwając nożem po kręgosłupie i obszarpując delikatnie ości brzuszne.

Płaty mięsa przełóż ponownie na deskę. Natnij lekko mięso do skór (nie przetnij skóry), tak abyś mógł pewnie złapać kawałek. Przewróć płat śledzia skórą do góry. Złap za przycięty kawałek i delikatnie ciągnij za skórę. Przytrzymuj nożem mięso, aby równo odchodziło od skóry.

Filety śledziowe pokrój na paski po ok. 1 cm. Warto kroić paski pod kątem, wtedy końcowa, mniejsza część od ogona będzie podobnej wielkości. Przełóż kawałki śledzia do porcelanowej miseczki.

Obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w piórka, a czosnek posiekaj. Pokrojoną cebulę warto lekko rozgnieść w dłoni, aby szybciej oddała swój smak do ryby. Obsyp teraz kawałki śledzia cebulą i odstaw miskę.

Rozetrzyj mlecz widelcem, dość drobno. Dodaj kwaśną śmietanę, majonez, tarty czosnek, szczypior i natkę. Obierz jabłko ze skóry i usuń gniazda nasienne. Przypraw świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zetrzyj jabłko na tarce na grubych oczkach. Dodaj do sosu. Wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku sokiem z cytryny.

Sos wymieszaj ze śledziem. Gotowe śledzie odłóż do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie umyj dokładnie ziemniaki i wstaw do gotowania. Do rondla włóż ziemniaki i zalej wodą. Wsyp sól i ½ łyżeczki kminku. Gotuj do miękkości.

Ziemniaki wyjmij na talerz, natnij nożem na krzyż i wyciśnij miąższ. Posyp szczypiorkiem. Nałóż porcję śledzia obok ziemniaków.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11

Komentarze