Śledź w sosie winno-rodzynkowym po litewsku

Śledź w sosie winno-rodzynkowym po litewsku

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 6 filetów śledziowych (300 g)
    • 3 cebule
    • po pół szklanki rodzynek: sułtanek i koryntek
    • 1 szklanka białego wytrawnego wina
    • 2 goździki
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 1 liść laurowy
    • 6 ziaren pieprzu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Śledzie pokroić na dzwonka. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry, sparzyć wrzątkiem, osączyć i podzielić na pojedyncze pierścienie.

W 2/3 szklanki wody zagotować wszystkie przyprawy, następnie wyjąć je, a wywar połączyć z winem. Rodzynki umyć i osaczyć, dodać do sosu.

Śledzie włożyć do słoika, obłożyć pierścieniami cebuli, polać ostudzonym winnym sosem z rodzynkami i wstawić do lodówki.


Komentarze