Śledzie na słodko

Śledzie na słodko

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg solonych śledzi
    • 4 cebule
    • 1/2 szklanki oleju
    • 15 dag koncentratu pomidorowego
    • 10 dag rodzynek
    • 2 łyżki cukru
    • szczypta kwasku cytrynowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Śledzie moczymy 1 godz. w zimnej wodzie. Wyjmujemy, odsączamy i kroimy na małe kawałeczki. Cebulkę kroimy w plastry. Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie, aż zmiękną.

Rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy plastry cebulki; zostawiamy aż do zeszklenia od czasu do czasu mieszając. Dodajemy koncentrat, szczyptę kwasku cytrynowego, cukier, a na samym końcu wrzucamy rodzynki.

Zagotowujemy, oczywiście cały czas mieszając.

Śledzie i sos układamy na półmisku warstwami. Podajemy schłodzone następnego dnia. Smacznego


Komentarze