Śledzie po polsku

Śledzie po polsku

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 kg śledzi solonych
    • 1 litr mleka
    • 2 cebule
    • szczypta soli
    • pieprz
    • cukier
    • olej ocet winny
    • 2 suszone śliwki
    • 2 łyżeczki małe musztardy sarepskiej
    • 1/2 słoiczka majonezu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Śledzie wymoczyć w mleku przez około 2 godziny tak, by nie były słone. Obrać cebulę, pokroić w kostkę, śliwki namoczyć w wodzie, by trochę zmiękły, pokroić drobno w kostkę. Wymoczone śledzie pokroić w paski około 4 cm, połączyć z cebulą i śliwkami, dodać musztardę, cukier i pieprz do smaku, skropić octem, zalać oliwą, wymieszać, a na koniec dodać majonez.

Śledzie odstawić do lodówki na 1 i1/2 godz. wyłożyć na półmisek.


Komentarze