Śledzie w oleju

Śledzie w oleju

  • 00:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg solonych płatów śledziowych (Matias)
    • 3 średnie cebule (najlepiej czerwone)
    • olej (lub oliwa z oliwek)
    • kawałek korzenia imbiru
    • oliwki i kapary
    • Przyprawy:
    • pieprz czarny (najlepiej grubo mielony) lub kolorowy
    • papryka ostra
    • kurkuma
    • gałka muszkatałowa
    • bazylia
    • oregano
    • rozmaryn
    • imbir
    • ząbek czosnku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Śledzie moczyć w zimnej wodzie ok. 2 godz. ( zmienić wodę 2x , najlepiej gdy śledzie są lekko słone) Pokroić płaty na mniejsze części, odsączyć z wody. Cebulę pokroić w plasterki (można sparzyć wrzątkiem, ale nie koniecznie), tak samo pokroić w plasterki oliwki. Korzeń imbiru pokroić w drobną kosteczkę. W naczyniu układać kolejno warstwami : - cebula - śledzie ( posypywać śledzie przyprawami ,plasterkami oliwek ,kaparami, kawałkami czosnku i imbiru ) - cebula - itd - zalać śledzie olejem tak, aby przykrywał on lekko ostatnią warstwę. Naczynie przykryć i wstawić na dół lodówki. Najlepiej smakują na trzeci dzień. Smacznego.


Komentarze