Śledzie z bakaliami i pikantnym dressingiem

Śledzie z bakaliami i pikantnym dressingiem

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 śledzie a’la matjas
    • 150 g mieszanki bakalii
    • 1-2 szalotki
    • 1-2 ostre papryczki
    • kilka gałązek świeżego tymianku
    • 100 ml oleju lnianego
    • 2 łyżki musztardy dijon
    • łyżka syropu z agawy
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Słowo od autora

Śledzie to wręcz obowiązkowy element świątecznego menu. Lubię eksperymentować i miksować dodatki, które łączę ze śledziami. Słodycz owoców, chrupiące orzechy i pikantny dressing to świetny zestaw składników. Olej lniany ma bardzo charakterystyczny smak, który świetnie komponuje się ze śledziem i bardzo podkreśla jego smak.

Co zrobić, by było Pieknie Podane
  • Śledzie będą wyglądać lepiej, jeśli ułożymy składniki warstwowo, a mieszać będziemy bezpośrednio przed jedzeniem - dzięki temu na talerzu dokładnie widać składniki dania, jego różne kolory i faktury.
  • Świeży tymianek wzbogaca smak dania oraz dodatkowo nadaje lekkości kompozycji.
  • Na świątecznym stole świetnie sprawdzają się klasyczne elementy dekoracji w postaci biało-złotych dodatków.
Dorota Indycka

Autor: Dorota Indycka    Blog: kuchenneszalenstwa.pl

1

Bakalie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na chwilę. Śledzie odsączamy. Jeśli są bardzo słone, można przepłukać je lekko wodą.

2

Z oleju, musztardy, posiekanej papryczki, tymianku, syropu i przypraw przygotowujemy dressing.

3

Kroimy śledzie na nieduże kawałki.

4

Układamy warstwowo bakalie, śledzie, dressing i pokrojoną cebulkę. Wykańczamy świeżym tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem.


Komentarze