Śledzie z pieczarkami i śliwką

Śledzie z pieczarkami i śliwką

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 300 g wymoczonych śledzi matiasów
    • 200 g brązowych pieczarek
    • 1 biała cebula
    • 100 g śliwek kalifornijskich
    • 2 łyżki przecieru pomidorowego
    • spora łyżka miodu
    • 30 ml octu balsamicznego
    • 20 ml oliwy z oliwek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Pieczarki umyj i odetnij twarde końcówki nóżek. Śliwki pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pieczarki. Kiedy się lekko zrumienią, zdejmij je z patelni i do tej samej oliwy dodaj łyżkę miodu. Kiedy miód się rozpuści, dosyp piórka cebuli. Gdy cebula się lekko zeszkli, dodaj śliwki, zamieszaj kilka razy i dodaj przecier pomidorowy oraz podsmażone pieczarki. Kiedy sos przestygnie, dopraw go octem balsamicznym i wymieszaj ze śledziami.


Komentarze