Śledzie z sosem ajwar

Śledzie z sosem ajwar

  • 01:15
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g śledzi w zalewie olejowej

    Ajwar:

    • 5 dużych czerwonych papryk
    • 1 średni bakłażan
    • 2 pomidory
    • 1 średnia cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 papryczka chili (do smaku)
    • 1 łyżeczka miodu
    • 1 łyżka octu (np. winnego)
    • oliwa
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Papryki pokrój na ćwiartki i oczyść z pestek. Posmaruj je oliwą. Bakłażana pokrój w grubsze plastry i też posmaruj oliwą.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią paprykę (skórką do góry) i bakłażana. Piecz z funkcją grill w temp. 200°C do momentu, aż papryka będzie miała czarną skórkę (ok. 20–30 minut). Sczerniałe papryki przełóż do miski metalowej lub szklanej i przykryj szczelnie talerzem. Po 15 minutach pozbądź się skórek z papryk – odetnij je. W międzyczasie sparz wrzątkiem pomidory i obierz skórkę, a następnie pokrój w kostkę.

Rozgrzej 3 łyżki oliwy i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj pokrojone pomidory i chili. Możesz zostawić pestki chili, jeśli chcesz uzyskać bardziej pikantny sos. Całość duś ok. 10 minut.

Przełóż paprykę, bakłażana oraz zawartość patelni do kielicha miksera i zmiksuj lub do wysokiego naczynia i zblenduj. Jeśli sos jest zbyt rzadki, wówczas przełóż go na patelnię i na małym ogniu duś do uzyskania odpowiadającej Ci gęstości. Dopraw miodem, octem oraz solą i pieprzem. Sos podawaj schłodzony, dlatego przechowuj go w lodówce. Z podanych składników otrzymasz 1 średni słoik sosu.

Śledzie odsącz z oleju. Pokrój je w wąskie paseczki. Połącz śledzie z ajwarem – wystarczą 3-4 łyżeczki sosu. Wymieszaj. Przełóż danie do miseczki, przykryj i schłodź. Podawaj na zimno.


Komentarze