Śledziki w zalewie octowej

Śledziki w zalewie octowej

  • 01:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg płatów śledziowych matias
    • 4 średniej wielkości cebule
    • 1 szklanka wody
    • 1/2 szklanki octu winnego (np. jabłkowego)
    • 1/4 szklanki oleju

    Przyprawy:

    • 4 ziarenka pieprzu
    • 4 ziarenka ziela angielskiego
    • 4 goździki
    • 2 liście laurowe
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Śledzie wymoczyć w wodzie przez ok. 2–3 godz. (tak, aby były średnio słonawe). Gdy śledzie będą gotowe, zagotować szklankę wody. Do wrzątku dodać posiekaną cebulę i gotować parę minut na wolnym ogniu, aż do zaparzenia cebuli (tak, aby była średnio miękka).

Następnie wyjąć cebulę z wody, dodać do wody przyprawy, olej i ocet i wszystko razem ponownie zagotować. Wystudzić.

Śledzie pokroić na kawałki, włożyć najlepiej do szklanego naczynia (słoika), przełożyć ugotowaną wcześniej cebulą, zalać przestudzoną zalewą.

Całość odstawić w chłodne i ciemne miejsce na ok 24h. Najlepszy smak uzyskuje się po ok 2 dniach. Uwaga: Jeżeli w czasie gotowania zbyt dużo wyparuje wody, należy ją uzupełnić.


Komentarze