Śliwki korzenne w occie

Śliwki korzenne w occie

  • 01:00
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 kg śliwek węgierek (twardych)
    • 2 laski cynamonu
    • 1 łyżka ziela angielskiego
    • 12 goździków
    • 3 szkl. wody
    • 1 szkl. octu spirytusowego 10%
    • 1 i 1/2 szkl. cukru (jeżeli chcesz, by śliwki były mniej słodkie) lub 2 szkl. cukru (jeżeli chcesz bardziej dosłodzić śliwki)
    • 6 słoików po 600 ml
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Śliwki umyj i pozbądź się pestek. Przygotuj zalewę: do wody dodaj ocet, cukier, ziele angielskie i cynamon. Gotuj przez 5 minut. Przecedź.

Na dno każdego ze słoików włóż po 2 goździki. Następnie dosyć ciasno ułóż w słoikach śliwki. Zalej owoce zalewą. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 15 minut. Odwróć słoiki do góry dnem i zostaw do wystudzenia.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze