Słodka choinka

Słodka choinka

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ​czekoladowe babeczki
    • masa cukrowa
    • krem serowy
    • olej
    • cukier puder
    • barwniki spożywcze (pomarańczowy, zielony)
    • gotowa cukrowa posypka
    • rękaw cukierniczy
    • wykrojnik kształtów

    Czekoladowe babeczki:

    • 3 jajka
    • 1 tabliczka ciemnej czekolady
    • 120 g masła
    • 120 g cukru pudru
    • 3 łyżki mąki

    Masa cukrowa:

    • 400 g cukru pudru
    • 2 łyżeczki glukozy
    • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
    • 25 ml gorącej wody

    Krem serowy:

    • 300 g mascarpone lub serka śmietankowego
    • ok. 100 g masła
    • 1/2 szkl. cukru pudru
    • zielony barwnik spożywczy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Do wykonania choinek potrzebne będą czekoladowe babeczki i masa cukrowa. Przygotuj babeczki: masło wraz z czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA i lekko ostudź. Jaja zmiksuj z cukrem pudrem, następnie dodaj mąkę i całość wymieszaj. Ostudzoną czekoladę powoli dodaj do masy, cały czas mieszając. Formę do muffinek wyłóż kokilkami i wlej do nich ciasto do 3/4 wysokości formy. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez 15 min. Upieczone wyjmij i przestudź. Przygotuj masę cukrową: w gorącej wodzie dokładnie rozpuść żelatynę, a następnie dodaj glukozę. Wszystko razem wymieszaj do uzyskania jednolitego płynu. Z połowy cukru pudru usyp stożek. Następnie dolej do niego rozpuszczoną żelatynę z glukozą i wymieszaj. Zagnieć elastyczną masę - w razie potrzeby dosyp małymi partiami pozostały cukier. Do masy dodaj pomarańczowy barwnik i dokładnie wymieszaj. Następnie zagnieć w dłoniach na jednolitą masę.

2

Masę cukrową delikatnie rozwałkuj na pergaminie i wytnij z niej dowolne kształty (np. gwiazdeczki). Gdy masa będzie matowieć, delikatnie przesmaruj ją pędzlem z olejem.

3

Wycięte kształty posyp przez sitko cukrem pudrem, aby uzyskać efekt szronu. Poczekaj aż wyschną (ok. 1 godz.).

4

Przygotuj krem serowy: masło utrzyj z cukrem do białości. Następnie dodaj ser, barwnik i całość zmiksuj. Masę schłodź przez godzinę w lodówce. Do kremu dodaj barwnik i wymieszaj na jednolitą masę.

5

Krem przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciśnij na babeczkę.Krem wyciskaj warstwami, tak by przypominał gałązki choinki.

6

Na koniec choinkę obsyp cukrową posypką, a czubek udekoruj gwiazdką z masy cukrowej.


Komentarze