Słodki kurczak w winno-miodowej zalewie z kukurydzą i ananasem

Słodki kurczak w winno-miodowej zalewie z kukurydzą i ananasem

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 piersi z kurczaka
    • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
    • 3 łyżki miodu
    • 1/2 szklanki półsłodkiego wina
    • 1 ząbek czosnku
    • 4 plastry ananasa z puszki
    • 1/2 puszki kukurydzy
    • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, curry
    • żółty ser
    • ryż
    • brokuły
    • świeże warzywa: pomidor, sałata
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na paski. W głębokim talerzu mieszamy ze sobą: oliwę z oliwek, miód, wyciśnięty ząbek czosnku i łyżeczkę ostrej papryki. Pokrojone piersi solimy i wkładamy na pół godziny do przygotowanej zalewy.

Następnie piersi przekładamy na patelnię, wlewamy zalewę oraz półsłodkie wino i smażymy około 8–10 minut. Dodajemy pokrojonego ananasa oraz kukurydzę. Doprawiamy według uznania solą, pieprzem i papryką – zamiast ostrej papryki można użyć tabasco, wtedy smak jest bardziej wyrafinowany. Wszystko smażymy jeszcze około 5 minut.

Usmażone piersi kładziemy na talerzu, polewamy powstałym sosem z kukurydzą oraz ananasem i na wierzchu posypujemy startym żółtym serem.

Powyższe danie podajemy z ryżem ugotowanym w wodzie z dodatkiem curry. Niewielką ilością sosu można też polać ryż. Z całością idealnie komponują się brokuły oraz świeże warzywa, jak pomidor, sałata. Smacznego.


Komentarze