Słodko-kwaśna potrawka z bakłażana

Słodko-kwaśna potrawka z bakłażana

  • 00:50
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 bakłażana
    • 1 marchewka
    • 1/2 cukinii
    • 1/4 szkl. soku pomarańczowego
    • 1/4 szkl. soku ananasowego
    • 1 łyżeczka cukru brązowego
    • 150 g białego sera śródziemnomorskiego
    • 1 szkl. oleju
    • po 1 łyżce: kurkumy, curry, imbiru, kminku, papryki słodkiej
    • przyprawy: sól, pieprz cayenne
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Marchewkę obierz, umyj i pokrój w plasterki. Cukinię i bakłażana obierz i pokrój w kostkę. Kurkumę, curry, imbir, kminek oraz paprykę podsmaż na 1 łyżce oleju ok. 2 min, stale mieszając. Dodaj jeszcze 1 łyżkę oliwy i wrzuć pokrojone warzywa. Przesmaż je ok. 10 min. Dodaj sok pomarańczowy i ananasowy, dopraw solą i pieprzem oraz cukrem, po czym duś pod przykryciem ok. 30 min. Przed podaniem potrawki rozgrzej szklankę oleju, a ser biały pokrój w kostkę. Usmaż ser na głębokim oleju na złoto. Potrawkę przełóż do misek i obsyp smażonymi kostkami sera. Udekoruj gałązkami świeżej kolendry.


Komentarze