Słodziak wielkanocny

Słodziak wielkanocny

  • 01:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Biszkopt:

    • 6 jajek
    • 1 szklanka mąki
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżki kakao

    Masa słonecznikowa:

    • 50 dag słonecznika
    • 1 kostka masła
    • 3/4 szklanki cukru

    Masa karmelowa:

    • 1 kostka masła
    • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa karmelowa, krówkowa
    • herbatniki
    • rum
    • polewa czekoladowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto biszkoptowe przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 st. Wystudzić.

Masło rozpuścić na małym ogniu, dodać cukier, wymieszać i dodać słonecznik. Mieszać, aż słonecznik wciągnie masło z cukrem. Następnie masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i piec w piekarniku aż słonecznik się zarumieni. Wystudzić.

Masa karmelowa: puszkę mleka gotować w wodzie 3 godziny, po czym wystudzić. Następnie połączyć ją z miękkim masłem. W przypadku gotowej masy krówkowej lub karmelowej również łączymy ją z miękką kostką masła. Następnie do tak przygotowanej masy karmelowej dodać masę słonecznikową. Gotową masę przełożyć na biszkopt, na wierzch ułożyć herbatniki moczone w rumie i polać polewą.


Komentarze