Słodziutki zajączek

Słodziutki zajączek

  • 01:10
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 1 i 1/3 szklanki mąki
    • 4 jaja
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 1kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3 łyżki oleju
    • 1 łyżka wody

    Masa:

    • 800 ml śmietany kremówki 30%
    • 4 cukry waniliowe (razem 32 g)
    • 400 g sera homogenizowanego
    • 6 łyżeczek żelatyny

    Dodatkowo przygotować:

    • 200 ml zimnej kremówki 30%
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 łyżeczkę żelatyny
    • 1 łyżeczkę gorzkiego kakao
    • parę kostek potartej gorzkiej czekolady
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ciasto: całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym ok. 8 minut. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz wodę z olejem. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem pergaminowym. Piec około 15 minut w temp. 180–200 stopni. Upieczony biszkopt przekroić na 2 placki. Masa: żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym, dodać serek i ostudzoną żelatynę. Masą podzielić na połowę i wylać na biszkopty. Jeden biszkopt pozostawić jako głowę zająca. Z drugiego wyciąć obręczą tortownicy po obu przeciwnych stronach uszy, wtedy zostanie kokarda. Wycięte części przykładamy do głowy z pierwszego biszkoptu, tworząc zająca. Dodatkowo 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i wystudzić. Do 200 ml kremówki dodać przesiane przez sitko kakao (1 łyżeczkę) i cukier waniliowy. Śmietankę ubić, dolewając wystudzoną żelatynę. Masę i potartą czekoladę użyć do dekorowania zająca.


Komentarze