Słonecznik

Słonecznik

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Biszkopt:

    • 5 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki
    • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka kakao
    • 3 łyżki wody
    • 3 łyżki oleju

    Krem toffi:

    • 1 kostka margaryny
    • puszka mleka skondensowanego o smaku toffi

    Słonecznik:

    • 40 dag słonecznika łuskanego
    • 3/4 kostki margaryny
    • 2 łyżki mleka
    • 3/4 szklanki cukru

    Śmietana:

    • 0,5 litra śmietany 30%
    • 5 łyżek cukru pudru
    • 3 śmietan fixy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, potem dodajemy żółtka, cukier, mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao, wodę i olej. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Wylewamy na blachę i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

Krem: margarynę ubijamy, dodając po 1 łyżce toffi.

Słonecznik: margarynę rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy mleko, cukier i łuskany słonecznik. Dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy pergaminem i wylewamy masę słonecznikową. Zapiekamy około 20 minut w piekarniku aż masa przybierze złoty kolor.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Na upieczony biszkopt wykładamy krem toffi, później masę słonecznikową kruszymy na masę, a na sam wierzch wykładamy ubitą śmietanę. Smacznego.


Komentarze