Smarowidło z czerwonej cebuli, rozmarynu i chrupiącego bekonu

Smarowidło z czerwonej cebuli, rozmarynu i chrupiącego bekonu

  • 01:20
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 6 kromek chleba żytniego
    • 1/2 kg cebuli czerwonej
    • 20 ml oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 gałązki rozmarynu
    • ok. 100 g boczku wędzonego
    • 2 łyżeczki octu winnego czerwonego
    • 1 łyżeczka miodu lipowego
    • 100 g sera mozzarella
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • przyprawy: sól morska, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Cebulę i czosnek obierz, pokrój drobno w kostkę. Połowę planowanej ilości boczku też pokrój w drobną kostkę. W rondelku podgrzej oliwę i podsmaż boczek. Jak tylko się zrumieni, dodaj cebulę i czosnek. Dodaj teraz miód i rozmaryn w całości. Smaż 40–60 minut na wolnym ogniu, aż cebula całkowicie się rozpadnie.

Pozostałą część boczku w plasterkach podsmaż na suchej patelni, aby stał się chrupiący z każdej strony. Chipsy bekonowe odsącz na ręczniku kuchennym i pokrój w dekoracyjne paseczki. Odstaw.

Jak tylko cebula duszona nabierze konsystencji dżemu, dodaj do smaku ocet i przypraw jeszcze solą i pieprzem. Pokrój drobno listki natki i posyp smarowidło z cebuli.  Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Ser mozzarella pokrój w drobne kawałki i wymieszaj z ochłodzoną cebulą. Na kromki chleba nałóż smarowidło z cebulki czerwonej i wstaw kromki do zapieczenia na grillu. Jak tylko spód się zrumieni, a ser rozpuści, przekąska jest gotowa. 


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze