Smażona fasolka z czosnkiem

Smażona fasolka z czosnkiem

  • 00:20
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g fasolki zielonej 
    • 100 g fasolki żółtej 
    • 1 cebula 
    • 30 ml oliwy 
    • 30 g masła 
    • 3 ząbki młodego czosnku 
    • 2 gałązki natki pietruszki 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Fasolkę umyj i odetnij końcówki od łodygi. Pokrój na mniejsze kawałki. Obierz czosnek i cebulę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a każdy ząbek czosnku w plasterki. W szerokim rondlu podgrzej oliwę i podsmaż powoli cebulę i czosnek. Nie powinny się zrumienić. Warto od razu przyprawić je solą i świeżo mielonym pieprzem. 

Dodaj pokrojoną fasolkę i wszystko razem podsmaż. Dolej odrobinę wody – tyle, by zakryć dno rondla. Całość przykryj i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE na wolnym ogniu do miękkości fasolki czyli ok. 5 minut. 

Odkryj rondel i dodaj do fasolki masło. Dopraw jeszcze do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Pokrój drobno natkę pietruszki i dodaj do gotowej fasolki. Wymieszaj i wyłóż na półmisek. Wierzch fasolki możesz polać sosem maślanym z czosnkiem i udekorować ją kilkoma listkami natki pietruszki.


Komentarze