Smażona tilapia na chrupiących warzywach z dressingiem cytrynowym

Smażona tilapia na chrupiących warzywach z dressingiem cytrynowym

  • 00:40
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 350 g filetów z tilapii
    • 1 koper włoski
    • 1 marchewka
    • 1 gałązka selera naciowego
    • 1 cebula czerwona
    • 1 cytryna
    • 1 ostra papryka
    • 1/2 pęczka koperku
    • 1 czosnek
    • 6 oliwek czarnych
    • 50 ml oliwy
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Na dzień przed przygotowaniem dania filety z tilapii wstaw do lodówki, aby powoli się odmroziły. Odsącz filety z wody, przypraw lekko solą, pieprzem i świeżo posiekanym koperkiem. Dodaj siekany ząbek czosnku i sok z 1/2 cytryny. Tak przygotowaną rybę ostaw do lodówki.

Warzywa na sałatkę umyj. Koper włoski pokrój w cienkie paski, prostopadle do włókien. Marchew i seler naciowy pokrój w podobnej wielkości cienkie półplastry. Cebulę czerwoną obierz i pokrój w ćwiartki, a każdą na kolejne ćwiartki. Ostrą paprykę przekrój wzdłuż i wydąż pestki. Następnie pokrój w podobnej wielkości kawałki co marchew.

Rozgrzej połowę oliwy na grillowej patelni i podsmaż filety z tilapii. Pamiętaj, że filety z ryby bez skóry powinno się przy smażeniu obracać tylko jeden raz – delikatna struktura mięsa może się rozpaść przy częstym odwracaniu. Rybę można dopiec w piekarniku w temp. 160° przez ok. 10 minut.

Na drugiej patelni podsmaż warzywa na oliwie, dodaj sól i pieprz. Dodatkowo przypraw sokiem z cytryny i świeżo siekanym koperkiem. Pod koniec smażenia dodaj czarne oliwki. Warzywa będą chrupiące i bardzo aromatyczne. Na półmisku rozłóż warzywa a na wierzch grillowaną rybę. Do dekoracji użyj cząstek cytryny i oliwy z grillowania ryby.


Komentarze