Smażone boczniaki z jajkiem sadzonym

Smażone boczniaki z jajkiem sadzonym

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 6-8 niewielkich boczniaków
    • 4 jajka
    • 2 łyżki mąki
    • 1 łyżka masła
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Boczniaki umyj i przytnij końcówki nóżek. Następnie lekko oprósz mąką. Jajka delikatnie wbij do miseczki. Rozgrzej masło na patelni i na średnim ogniu podsmaż grzyby z obu stron. Następnie ostrożnie przelej na patelnię z grzybami jajka, uważając, żeby nie rozpadły się żółtka. Przykryj patelnię pokrywką i zmniejsz gaz do minimum. Podsmażaj tak jajka przez ok. 2-3 min. Następnie zajrzyj do nich. Jajka trzymaj pod przykryciem tak długo, aż całe białko się zetnie. Usmażone jajka z boczniakami nałóż na talerze i oprósz solą oraz pieprzem.
 


Komentarze