Smażone krewetki podawane z kremowym sosem szafranowym i sosem z pomidorów

Smażone krewetki podawane z kremowym sosem szafranowym i sosem z pomidorów

  • 00:20
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g krewetek Big Tiger obranych z ogonem
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 papryki zielonej i czerwonej
    • 50 g oliwek czarnych bez pestek
    • 4 suszone pomidory
    • 2-3 gałązki natki pietruszki
    • 30 ml oliwy
    • 3-4 gałązki kolendry
    • 1/2 cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz czarny

    Sos z pieczonych pomidorów:

    • 400 g pomidorów pelati
    • 30 ml oliwy
    • 2-3 gałązki bazylii
    • przyprawy: cukier, sól, pieprz czarny

    Sos szafranowy:

    • 1 łyżeczka bułki tartej
    • 100 ml śmietanki kwaśnej
    • 1/2 op. szafranu
    • 1 ząbek czosnku
    • 20 ml oliwy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj sos z pieczonych pomidorów: pomidory pelati przelej z puszki do porcelanowej formy. Przypraw lekko solą, pieprzem i polej oliwą. Piekarnik rozgrzej do temp. 200° i wstaw pomidory do pieczenia. Płyn lekko odparuje, a końcówki pomidorów się zrumienią. Wyjmij podpieczone warzywa i jeszcze gorące rozgnieć widelcem. Dodaj poszarpane liście bazylii, sos wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Do moździerza wsyp bułkę tartą i dodaj obrany czosnek. Przypraw lekko solą i pieprzem. Rozetrzyj delikatnie, wlej oliwę i wymieszaj. Zagotuj wodę. Szafran wsyp do małej miseczki i zalej 1 łyżką wrzątku. Odstaw do momentu, aż nitki oddadzą cały aromat i kolor do wody. Wtedy przelej szafran do sosu w moździerzu i wymieszaj. Cały sos przełóż do miski i dodaj kwaśną śmietanę. Przypraw jeszcze do smaku.

Mrożone krewetki przesyp do miski. Zalej zimną wodą i odczekaj aż odmarzną. Odsącz z wody i przełóż do czystej miski. Czosnek obierz i zmiażdż do miski z krewetkami . Całość przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dolej oliwę i wymieszaj.

Papryki umyj i pokrój w kostkę. Oliwki czarne i pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej patelnię i podsmaż krewetki. Jak tylko zmienią kolor na pomarańczowy i lekko się zrumienią, przełóż je do miski. Na patelnię wsyp paprykę oraz oliwki z pomidorami. W razie potrzeby dolej oliwy. Warzywa podsmaż, przypraw lekko solą i pieprzem. Następnie dodaj krewetki z miski wraz sosem i całość jeszcze lekko podsmaż.

Część kolendry posiekaj i dodaj do krewetek. Przypraw na koniec sokiem z cytryny. Przełóż krewetki na półmisek, polej warzywami i posyp listkami pozostałej kolendry. Sosy podawaj osobno w dwóch szklanych miseczkach.


Komentarze