Smażone paski rybne

Smażone paski rybne

  • 00:25
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1,5 kg filetów ryby morskiej (np. panga, mintaj, morszczuk)
    • 1 i ½ szklanki oleju słonecznikowego

    Ciasto panierkowe:

    • 200 g mąki
    • 1 łyżka cukru
    • 4 łyżki piwa
    • 6 łyżek mleka
    • 5 łyżek wody
    • 2 jaja
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filety rybne umyj i osusz, pokrój w podłużne paski, a następnie posól i skrop cytryną.

Podgrzej olej w garnku. W międzyczasie przygotuj ciasto: mąkę, cukier, piwo, mleko, żółtka oraz wodę połącz w masę przypominającą konsystencją ciasto naleśnikowe. Następnie dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.

Zanurz w cieście kawałki ryby i kładź je na głęboki, gorący olej. Smaż przez ok. 10 min. Przed wyciągnięciem wszystkich kawałków sprawdź na jednym z nich, czy ryba w środku jest miękka.


Komentarze