Smażone serki z dipem paprykowym i jogurtowym

Smażone serki z dipem paprykowym i jogurtowym

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 l świeżego mleka
    • 1 łyżka kwaśnej śmietany
    • 2 łyżki mąki
    • olej do smażenia
    • przyprawy: sól, pieprz

    Dipy:

    • 2 czerwone papryki bez skóry (upieczone)
    • 2 łyżki przecieru pomidorowego
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 150 ml jogurtu greckiego
    • 2 łyżki majonezu
    • garść posiekanych świeżych ziół
    • przyprawy: sól, cukier, pieprz, pieprz cayenne do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mleko wlej do emaliowanego garnka i wymieszaj ze śmietaną. Przykryj lnianą ściereczką i zostaw w temperaturze pokojowej na 2-3 dni. Kiedy mleko się zsiądzie, postaw garnek na małym ogniu i delikatnie podgrzewaj od czasu do czasu powoli mieszając. Mleko nie może się zagotować ani nawet za mocno podgrzać, najlepiej sprawdzaj temperaturę mleka palcem. Kiedy od mleka oddzieli się serwatka, przełóż całość na sitko wyłożone czystą lnianą ściereczką. Przekładaj mleko z garnka łyżką wazową zaczynając od zbierania samej serwatki. Gdy większość serwatki odcieknie, zawiń ciasno ściereczkę z serem i dociśnij talerzykiem. Talerzyk dodatkowo obciąż z góry tak, aby jego ciężar wycisnął z serka resztki serwatki. Zostaw tak ser na kilka godzin (na przykład na noc). Po tym czasie pokrój ser na kawałki obtocz w mące z przyprawami i usmaż na oleju. 

Papryki zmiksuj z oliwą z oliwek, przecierem pomidorowym i octem balsamicznym. Dopraw do smaku pieprzem cayenne, solą i cukrem. W drugiej miseczce wymieszaj jogurt z majonezem i posiekanymi ziołami. Dopraw solą i pieprzem. Serki podawaj na ciepło z dipami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze