Smażony dorsz w cieście z sałatką ziemniaczaną

Smażony dorsz w cieście z sałatką ziemniaczaną

  • 01:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 filet z dorsza (100–150 g)

    Ciasto:

    • 2 ubite białka
    • 1 szkl. mąki
    • 1 szkl. piwa
    • 1 łyżka cukru
    • przyprawy: sól i pieprz
    • olej do smażenia

    Sałatka:

    • 1/2 kg ziemniaków
    • 1 pietruszka
    • 1 op. mrożonego groszku
    • garść oliwek i kaparów 
    • 1 czerwona cebula
    • 1 cytryna
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Składniki na ciasto ubij delikatnie w misce i odstaw do lodówki.

Filet posól, obtocz w mące i przygotowanym cieście. Rybę smaż na patelni w 180ºC, aż do przyrumienienia na złoto. Ugotuj w wodzie zielony groszek. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i delikatnie je rozgnieć. Dodaj do nich kilka łyżek oliwy z oliwek, oliwki, posiekane kapary, pietruszkę, czerwoną cebulę i ugotowany groszek. Wymieszaj dokładnie całość. Sałatkę podawaj z kawałkiem cytryny.


Komentarze