Śmietankowe zajączki i kurczaczki wielkanocne

Śmietankowe zajączki i kurczaczki wielkanocne

  • 00:25
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 op. galaretki cytrynowej
    • 1 op. galaretki malinowej
    • ok. 300 g serka śmietankowego homogenizowanego

    Dekoracja:

    • mazaki cukrowe
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Galaretki przyrządź wg wskazówek na opakowaniu w dwóch oddzielnych naczyniach. Ilość wody podanej na opakowaniu zmniejsz o połowę. Poczekaj aż galaretka przestygnie. Do każdego naczynia z galaretką włóż po ok. 150 g (może być więcej) serka homogenizowanego i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Masy przelej do dwóch płaskich form do ciasta. Wysokość wlanej masy nie może przekraczać wysokości foremek. Galaretki włóż do lodówki do stężenia na ok. 2 godz. Gdy zastygną, wykrawaj z masy foremką kształty kurczaków i zajączków i maluj im cukrowymi pisakami oczka. Serki na zimno podawaj z bitą śmietaną i owocami na talerzykach, jako wesoły deser wielkanocny dla dzieci.


Komentarze