Śmietankowiec

Śmietankowiec

  • 05:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 śmietany 18% po 400 g
    • 1 paczka biszkoptów okrągłych
    • 3 galaretki różne smaki do wyboru
    • 5 łyżeczek żelatyny
    • owoce np. brzoskwinie w puszcze
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Śmietany wlewamy do wysokiego naczynia, w kubku w niewielkiej ilości wody rozpuszczamy żelatynę. Wcześniej przygotowujemy dwie galaretki, wlewamy do salaterek i wstawiamy do lodówki.

Po dwóch godzinach wyjmujemy i kroimy galaretki w kostkę. Następnie dodajemy galaretki do śmietany i wlewamy żelatynę. Całość mieszamy łyżką.

Przygotowujemy średnią tortownice - wykładamy biszkopty i wlewamy masę śmietanową. Ciasto wkładamy do lodówki, aby stężało.

Po 2-3 godzinach wyjmujemy z lodówki i dekorujemy owocami, zalewamy trzecią galaretką i znów wkładamy do lodówki na kolejne 3 godziny.


Komentarze

Podobne przepisy