Śniadaniowe racuchy z borówkami i śmietanką

Śniadaniowe racuchy z borówkami i śmietanką

  • 00:20
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​300 g mąki
    • 2 jajka
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 szczypty cynamonu
    • 1 op. cukru waniliowego
    • 40 g cukru
    • 100 ml oleju
    • 120 ml mleka
    • 200 g borówek amerykańskich
    • 50 g malin do dekoracji
    • 150 ml śmietanki kwaśnej
    • 20 g cukru pudru
    • 50 ml oleju słonecznikowego
    • przyprawy: sól, sok z cytryny (pomocne przy ubijaniu białka na pianę)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Oddziel białko od żółtek i umieść je w czystej, suchej misce. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do drugiej miski, wlej mleko oraz żółtko i 100 ml oleju. Dodaj cukier oraz cukier waniliowy. Wymieszaj rózgą kuchenną lub mikserem na gładkie ciasto. Nie wyrabiaj długo, gdyż racuchy staną się twarde po usmażeniu. Ubij białka na sztywną pianę. Pomocniczo dodaj szczyptę soli oraz kilka kropel soku z cytryny. Pianę podziel na trzy części i wmieszaj powoli każdą z części do ciasta.

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Użyj płaskiej patelni do naleśników. Nałóż ciasto łyżką stołową, a na każdy racuch na wierzch ułóż kilka borówek. Smaż na wolnym ogniu, aż zaczną rosnąć i ciasto będzie porowate z wierzchu. Przerzuć na drugą stronę i dosmaż jeszcze do zarumienienia. Przełóż gotowe racuchy na kuchenny ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Następnie rozłóż na talerzu, polej kwaśną śmietanką i posyp borówkami i malinami oraz cukrem pudrem.


Komentarze