Soczysta pieczeń wołowa w sosie musztardowym

Soczysta pieczeń wołowa w sosie musztardowym

  • 03:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg łopatki wołowej bez kości
    • 10 łyżeczek musztardy - polecamy sarepską lub kremską
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 i ½ szklanki wody
    • 5 łyżek oleju
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Umyte mięso natrzyj olejem i przyprawami, umieść w natłuszczonej brytfance. Podlej wodą i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°. Piecz przez ok. 1 godz. 30 min, systematycznie podlewając wodą. Ostrożnie wysuń brytfankę z piekarnika i posmaruj wierzchnią warstwę połową ilości musztardy, a następnie piecz jeszcze przez 30 min.

Przygotuj sos: do powstałego w brytfance wywaru dodaj resztę musztardy i przyprawy. Sos zagęść mąką rozmieszaną w 100 ml zimnej wody.

Pokrojoną pieczeń i przygotowany sos proponujemy podawać z kluskami śląskimi.


Komentarze