Soczysty schab pieczony ze śliwkami i przyprawami

Soczysty schab pieczony ze śliwkami i przyprawami

  • 02:00
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 800 g schabu bez kości
    • ½ kostki smalcu
    • 10 śliwek suszonych
    • 5 ząbków czosnku
    • 1 łyżka pieprzu kolorowego
    • 2 łyżki kolendry suszonej
    • 5 ziarenek pieprzu czarnego
    • 1 łyżka majeranku
    • przyprawy: pieprz, sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Śliwki włóż do niewielkiej ilości wody i namaczaj przez 20 min. W międzyczasie schab umyj, osusz, natrzyj pieprzem, solą, majerankiem, kolendrą oraz wyciśniętym czosnkiem. Włóż mięso do woreczka. Dodaj do środka smalec (obłóż nim mięso), pieprz kolorowy i pieprz czarny w ziarnach oraz namoczone śliwki. Zawiń szczelnie woreczek i wstaw do lodówki. Mięso pozostaw w marynacie przez 12 godz.

Po tym czasie wyjmij mięso z woreczka i razem ze śliwkami, smalcem i przyprawami zawiń w folię aluminiową do pieczenia. Piecz w piekarniku przez ok. 1,5 godz. w temperaturze 200°. Pod koniec pieczenia (ok. 15 min przed wyjęciem pieczeni) odchyl folię i pozwól, aby mięso się zarumieniło. Przed podaniem pokrój w plastry.


Komentarze