Sok porzeczkowy z dodatkiem imbiru i limonki

Sok porzeczkowy z dodatkiem imbiru i limonki

  • 00:45
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg czarnych porzeczek 
    • 500 g cukru 
    • 50 g imbiru 
    • 2 limonki 
    • butelka – 0,8 l + kapsel lub zakrętka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Porzeczki umyj i usuń ewentualne szypułki. Wsyp je do garnka, zasyp cukrem i powoli podgrzewaj. W tym czasie obierz imbir i pokrój na plastry. Dodaj do gotujących się porzeczek. 

Limonki umyj i zalej wrzątkiem. Pokrój je w ćwiartki i dodaj do owoców. W międzyczasie gotuj dalej sok i zbieraj na bieżąco szumowiny, inaczej syrop będzie miał sporo pęcherzyków z piany. Jak tylko będzie wystarczająco klarowny, zlej sok przez sito kuchenne do nowego garnka. Ponownie zagotuj i od razu wlewaj do butelki. 

Zakręć korek lub nałóż kapsel i odwróć butelkę do góry dnem. Po ostygnięciu znów odwróć butelkę i schowaj w chłodne, zacienione miejsce. Sok powinien odstać przynajmniej 1 tydzień. Gotowy wlej do szklanki i dolej wody według uznania.


Komentarze