Sok wiśniowo-jablkowy z miętą

Sok wiśniowo-jablkowy z miętą

  • 00:45
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g wiśni 
    • 500 g jabłek 
    • 10 gałązek mięty 
    • 300 ml wody 
    • 500 g cukru 
    • 2 cytryny 
    • butelka – 0,8 l + kapsel lub zakrętka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Owoce umyj. Jabłka przekrój na cząstki i wytnij z nich nasiona. Przełóż jabłka wraz z wiśniami do garnka, zasyp cukrem i wlej wodę. Cytryny sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Przetnij na pół i wyciśnij cały sok do owoców. Zagotuj owoce z cukrem. Mieszaj intensywnie i zbieraj wszystkie szumowiny, jakie się pojawią. 

Następnie dodaj listki mięty wraz z gałązkami. Jest w nich dużo aromatu i smaku. Jak tylko sok będzie wystarczająco klarowny, zlej wszystko przez sito kuchenne do nowego garnka. Ponownie zagotuj i od razu wlej sok do butelki. 

Zakręć korek lub nałóż kapsel i odwróć butelkę do góry dnem. Po ostygnięciu znów odwróć butelkę i schowaj w chłodne, zacienione miejsce. Sok powinien odstać przynajmniej 1 tydzień. Gotowy wlej do szklanki i dolej wody według uznania.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze