Sola na ciepłej sałatce z pitai

Sola na ciepłej sałatce z pitai

  • 00:35
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g filetów z soli 
    • 1 pitaja 
    • 1 pomarańcza 
    • 1/2 cytryny 
    • 10 g imbiru 
    • 1 papryka czerwona 
    • 1 ząbek czosnku 
    • 40 ml oleju arachidowego 
    • 30 g prażonych orzechów ziemnych 
    • 3 gałązki kolendry 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Rybę przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wyciśnij sok z pomarańczy i połowę wlej na rybę. Pitaję obierz ze skóry i pokrój wzdłuż na cztery części. Następnie każdy kawałek pokrój na plasterki. Paprykę też pokrój na kawałki podobnej wielkości. 

Na głębokiej patelni rozgrzej olej arachidowy i podsmaż na nim plasterki czosnku wraz posiekanym imbirem. Dodaj paprykę i smaż na mocnym ogniu. Smak warzyw wzbogać sokiem z cytryny i dodaj do nich plasterki pitai. Przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. 

Rozgrzej szeroki rondel i przełóż na niego rybę w soku pomarańczowym. Gotuj przez 4 min. To wystarczy, aby ryba była idealnie ugotowana i delikatna. 

Ciepłą sałatkę rozłóż na talerzu, a na niej połóż filety z soli. Na koniec udekoruj danie posiekanymi orzechami i listkami kolendry.


Komentarze