Sola na parze z musem pomidorowym

Sola na parze z musem pomidorowym

  • 00:25
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 filety z soli
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 1/2 główki salaty karbowanej lub masłowej
    • sok z 1/2 cytryny
    • przyprawy: sól

    mus:

    • 5 pomidorów suszonych z zalewy
    • 2 ząbki czosnku
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 pomidor
    • 1/2 pęczka świeżej bazylii
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filety z soli, jeżeli są mrożone, najlepiej rozmrozić wkładając je dzień wcześniej na noc do lodówki. Następnego dnia kolejno opłucz rybę, osusz ją, skrop sokiem z cytryny i posól. Tak przygotowaną rybę gotuj na parze PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA PARZE przez ok. 10 min.

Przygotuj mus: suszone pomidory odsącz z zalewy i drobno pokrój. Bazylię umyj, osusz i posiekaj. Pomidora obierz ze skórki, wyjmij z niego pestki, dodaj oliwę, sól i pieprz. Na koniec wszystko zmiksuj. Czosnek obierz i wyciśnij przez wyciskarkę do zmiksowanych składników, wymieszaj.

Rybę przełóż na talerz, ułóż na niej mus. Podawaj z sałatą i kawałkami cytryny do skropienia ryby i sałaty.

 


Komentarze