Sola pieczona na konfiturze z bakłażana z ogórkowym sosem vinaigrette

Sola pieczona na konfiturze z bakłażana z ogórkowym sosem vinaigrette

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 300 g filetu z soli
    • 1 bakłażan
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 1 czerwona cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 cytryna
    • 1/2 zielonego ogórka
    • 1/4 czerwonej papryki
    • 2-3 gałązki mięty
    • 2 gałązki tymianku
    • 1 filet anchois
    • 50 ml oliwy
    • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°. Obierz cebulę i czosnek. Pół cebuli i ząbek czosnku drobno pokrój. Bakłażana umyj i pokrój w kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj z pokrojoną cebulą i czosnkiem. Przypraw solą i pieprzem oraz kilkoma kroplami oliwy.

Bakłażanowe kostki wstaw do pieczenia w płaskim naczyniu żaroodpornym i piecz ok. 20 min. W tym czasie przypraw filety z soli solą i pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny. Posiekaj jedną gałązkę tymianku i posyp filety ziołami. Umyj ogórek i paprykę. Pokrój warzywa w drobną kostkę. Przełóż do miski i dodaj pozostałą cebulę, również pokroną w kostkę. Przypraw warzywa oliwą i sokiem z cytryny oraz solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Posiekaj miętę i dodaj do sosu.

Wyjmij bakłażana z piekarnika i przesyp do miski. Od razu wstaw do piekarnika solę, ale pamiętaj, aby zmniejszyć temperaturę do 170°. Rybę warto rozłożyć na pergaminie, aby nie przywarła do naczynia (jest bardzo delikatna).

Bakłażana dopraw do smaku octem balsamicznym i posiekanym filecikiem z anchois. Warzywo nabierze niepowtarzalnego, wspaniałego smaku. Na półmisku rozłóż bakłażana w formie płaskich gałek przy pomocy łyżek stołowych. Na warzywach połóż filety z soli i dookoła polej sosem ogórkowym z papryką. Do dekoracji użyj tymianku.


Komentarze