Sola w panierce z frytkami i ketchupem

Sola w panierce z frytkami i ketchupem

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 filety z soli
    • 1 kg ziemniaków
    • 1/2 l oleju do smażenia
    • kilka listków zielonej sałaty do dekoracji
    • kilka łyżek keczupu
    • 1/2 cytryny
    • 4 łyżki mąki
    • 3 łyżki oleju do smażenia
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filety z soli, jeżeli są mrożone, najlepiej rozmrozić wkładając je wcześniej na noc do lodówki. Następnego dnia opłucz rybę, osusz ją, skrop sokiem z cytryny i posól.

Ziemniaki dokładnie umyj, obierz i pokrój w słupki. Następnie przepłucz w zimnej wodzie i osusz w ściereczce. Rozgrzej olej i usmaż w nim frytki na złoty kolor (ok. 25 min). Po usmażeniu odsącz frytki z nadmiaru tłuszczu.

W trakcie smażenia frytek przygotuj rybę: mąkę przesyp na duży talerz i równo obtocz w niej rybę, a następnie otrzep ją z nadmiaru mąki. Kładź rybę na rozgrzanym oleju i smaż na rumiano z dwóch stron. Podawaj z frytkami, ketchupem i liśćmi sałaty.


Komentarze