Sola zapiekana pod serem z porami i ziemniakami

Sola zapiekana pod serem z porami i ziemniakami

  • 00:55
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​2 filety z soli
    • 100 g sera zółtego
    • 1 por
    • 6 młodych ziemniaków
    • 100 ml śmietany
    • garść kaparów
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki masła
    • koperek do dekoracji
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filety z soli, jeżeli są mrożone, najlepiej rozmrozić wkładając je wcześniej na noc do lodówki. Następnego dnia opłucz rybę, osusz ją, skrop sokiem z cytryny i posól.

Młode ziemniaki dobrze oczyść, zalej wodą, posól i gotuj przez ok. 20 min. Pora przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie oczyść z piasku pomiędzy liśćmi i sparz gorącą wodą. Odcedź ugotowane ziemniaki, przestudź chwilę, przekrój na pół, a na wierzch ułóż kawałki pora. Na wszystkim połóż rybę i dodaj masło. Ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, wymieszaj ze śmietaną i polej tak przygotowanym sosem rybę. Posyp całość kaparami. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temp. 180° przez ok. 25 min.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze